Pireler yaklaşık 2 ile 3 cm boyundadırlar. Pire haşeresi kanatlıdır bu yüzden zıplama özelliğine sahiptirler. Pireler bu özellikleri nedeniyle 19.7 cm ye kadar zıplayabilirler. Yani pireler kendi büyüklüklerinin 100 katına kadar zıplayabilirler. Pire haşeresi bu eşsiz sıçrama güçlerini* “rezilin” denilen lastiksi bir proteinden elde ederler.Bu rezilin gövdeyi sarıp destekleyen ve kasların hareket için dayanak yaptığı yapıları oluşturan dış iskelette öbekler halinde yer alır. Pire haşeresi sıçramak istediğinde arka bacaklarındaki kaslarını gerer. Bu da pirelerin kasların bağlı olduğu üst derideki bir rezilin öbeğini sıkıştırır. Daha sonra bu enerji* bir anda tümüyle boşalarak pirelerin arka bacaklara büyük bir yaylanma gücü sağlar ve pireyi havaya fırlatır.
Pireler Siphonaptera takımından olan kanatsız, küçük ve kan emerek beslenen haşerelerdir. Pire haşeresi genellikle çok sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler. Pire haşeresi vücut yapıları sayesinde insan, memeli hayvanlar yada kemirgenlerin derilerine yapışarak kanlarını emerler. Pire haşeresi yer değiştirirken birçok bulaşıcı ve tehlikeli hastalığın taşınmasına neden olurlar. Pire haşeresinin erişkinlerinin vücut uzunlukları 1 ile 10 milimetre arasında değişiklik gösterir.Pirelerin yaşam süreleri birkaç hafta ile bir yıl arasında değişiklik göstermektedir. Pire haşeresi yumurta, larva ve erişkin siklusu içerisinde çoğalırlar.
Pire haşereleri çok çabuk çoğalırlar.Üremeleri oldukça hızlıdır. Çeşitli yollarla yaşadığımız mekanlara girip bu alanlarda üreyebilirler. Kan emerek beslendikleri için vücutta kaşıntıya ve kızarıklıklara neden olabilirler.