Kene haşeresinin adı son yıllarda duyulmaya başlamıştır.Keneler daha çok bahar ve yaz dönemlerinde çoğalırlar.Kene haşeresi ilk olarak 1956 yılında Kongo da tanımlanmıştır.
Kene haşeresi çok zor tedavisi olan ve ölüme neden olabilen oldukça tehlikeli bir böcek türüdür.Kene haşeresi tehlikeli hastalıklara neden olabilir.Kene haşeresi bakteri, virüs ile çeşitli hastalık parazitlerini vücutlarında taşırlar.Keneler hastalığa neden olabilecek parazit ve virüsleri kişi veya hayvanın kanını emdikleri zaman bulaştırırlar. Keneler çalılık, yeşillik gibi alanlarda bulunurlar.Keneler bu nedenle daha çok kırsal bölgelerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülebilmektedir.
Keneler uzun süreli kan emerler.Keneler sinekler gibi kısa süreli kan emmezler.Kene kan emmeye başlayınca ağzındaki hortumunu cildin içine girer.Kene doyuncaya kadar vucudu bırakmaz.Keneyi vücuttan çıkartmak için zorlamamak gerekir.Çünkü kenei çıkarmak için zorladığımızda sıvıyı erken salgılar ve virüs bulaştırabilir.
KENELERİN NEDEN OLDUĞU ÖNEMLİ HASTALIKLAR
- Lyme hastalığı
- Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi)
- Beyin iltihabı(Encephalitis)
Keneler kan ile beslenirler.Bu nedenle insanların yada hayvanların vücutlarına yapışarak yaşamlarını sürdürürler.Vucuda yapışan bir keneyi çıkarmak yeterli değildir.Bu şekildeki uygulama kenenin taşıdığı hastalıkların bulaşma riskini arttırır.Vucuttan çıkardığımız kenenin midesindeki mikrop ve bakterilerle dolu kanı geriye boşaltır.Buda kenenin taşıdığı hastalıkların kan yoluyla vücudumuza girmesine neden olur.
Kene haslalıkları vucutta 1 ile 3 gün sonra ortaya çıkar.Bu zaman dilimi 9 güne kadar uzayadabilir.Kene hastalıklarının belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, kol, bacak ve sıtta şiddetli ağrıdır.Bazen kusma ve ishalde görülebilir.Kenenin ısırdığı ilk günlerde yüz ve gögüste küçük cilt altı kanamaları, gözlerde kızarıklıklar, gövde, kol vE bacaklarda cilt altı kanamaları olabilir.