Otçul olarak beslenen haşereler arasında bulunan ve çoğunlukla çöl ikliminde yaşamasına karşın, tarlalara yaptığı yok edici göçler ile ünlü olan çekirgeler, ekinleri kısa sürede yok ederek, ciddi zararlara neden olmaktadır. Sürü halinde yaşayan ve ortalama bir yıllık ömre sahip olan bu haşereler, ilkbahar döneminin sonunda yumurtalarını bırakarak topluca ölmektedir. Toplu şekilde ölmesi nedeniyle salgın hastalıklara da yol açabilen bu haşereler, çiftçilerin en büyük düşmanlarından biri durumundadır. Tarım yapılan alanlara bu haşerelerin verebileceği zararların önüne geçebilmek için, her yıl düzenli olarak çekirge ilaçlama yapılmaktadır. Yüz binlerce çekirgenin istilası nedeniyle kısa sürede yok olan tarlalar, çevre açısından sorun yarattığı gibi büyük maddi kayıplara da yol açabilmektedir.
Yaygın olarak yeşil renkte görülen çekirgelerin birçok türü vardır. Boyutları 5-6 cm arasında değişebilen bu haşerelerin 10 cmden büyük türleri de bulunduğu gibi çekirge istilası sırasında, sürüde farklı türler bulunabilmektedir. Uçarak ve zıplayarak hareket edebilen bu haşereler, güçlü sezgileri yoluyla yiyecek bulacağı noktayı kolaylıkla belirleyebilir. Yumurtlama yöntemi ile çoğalan bu haşerelere karşı önlem almak ve hem tarım alanlarını hem de sağlığı korumak için düzenli olarak çekirge ilaçlama yaptırmak gereklidir. Sıvı çekirge ilaçları kullanılarak yapılabilen uygulama, açık alanlar için uygulandığından, genellikle buharlama tekniği ile gerçekleştirilmektedir. Etkili ilaçlar kullanılmadan yok edilemeyen çekirgeden kurtulmak için profesyonel şekilde uygulama yapan ilaçlama şirketleri tarafından hizmet almak şarttır.
Ülkemizde özellikle Trakya bölgesi ile Güney Doğu’da görülen çekirge istilaları çiftçileri ciddi boyutta maddi zarara uğratabilmektedir. İlkbahar döneminden önce yapılması gereken çekirge ilaçlama uygulaması, bu haşerelerin göçünü engelleyeceği için, bitki ve ekinlerin korunmasını sağlayacaktır. Ürkütücü bir görünümü olan çekirge, çıkardığı sesler ile de hem sürüye hem de eşine sinyal verir. Hızlı bir sindirim kapasitesine sahip olduğundan saatlerce hiç durmadan besin tüketebilen çekirge insanı ısırmaz. Çekirgelerin zararları tamamen bitkilere yönelik olduğu gibi, neden olduğu salgın hastalıklar nedeniyle, insanlara da dolaylı yoldan zarar verebilmektedir.