Bitler

BİT  HAKKINDA BİLGİLER

Bit haşeresi eklembacaklılar şubesinin, böcekler sınıfındandır. Bitlerde biçim yada yapı değişimi bulunmaz. Bit yumurtalarından çıkan bitler ergine benzer. Yetişkin bir bit gibi kan emme özelliğine sahiptirler. Bit oldukça küçük sarı renkte 2 yada 5 milimetre boyundadır. Bit kan ile beslenir. Bit memeli hayvanların ve insanların kanlarını günde 2 yada 3 kez emerek yaşamlarını sürdürür. Bit üç türe ayrılır.

BAŞ BİTİ

Baş biti 2 ile 3 milimetre boyunda olup, insanların baş kısmında yaşar. Baş biti yumurtalarını genellikle ense ve kulak arkası saç kıllarının diplerinde kitin kılıfı ile tek tek yapıştırır. Baş biti yavruları 2 ile 3 haftada ergin hale gelirler. Baş biti yaygın bir türdür.

KIL BİTİ

Kıl biti baş kısmı hariç, insan vücudunun sakal, göğüs gibi kıllı yerlerinde yer alır. Kıl biti kıl diplerinde gömülü olarak bulunur. Kıl biti fazla kaşıntıya neden olur. Kıl bitleri 1-1.5 uzunluğundadırlar.

ELBİSE BİTİ

Elbise bitleri vücudun  tüysüz veya az tüylü yerlerinde yerlerinde yaşar. Bu nedenle elbise bitine vücut biti de denir. Vücut bitleri yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırırlar. Elbise biti tifüs hastalığına neden olur. Bu nedenle tehlikeli bir parazittir. Tifüs mikrobu bitin bağırsağına çoğalıp dışkısı ile çoğalır. Elbise bitlerinin kanatlı ve kanatsız olanları vardır.

Bitlerin ergin olanları uzun süre gıdasız yaşayabilirler. Bitler ev içlerinde, okul gibi toplu yaşam alanlarında daha kolay yayılırlar. Bitin ısırdığı alanda kaşıntı olur. Deri esmerleşir. Deride leke ve pullanma oluşur. Bu alanlara bakteriler yerleşirse çeşitli alerjik hastalıklara neden olurlar. Bitler yaşadığımız mekanlarda yattığımız alanlarda da bulaşabilirler. Ayrıca beslediğimiz hayvanlarımız varsa bunların üzerlerinde de bulunabilir.

Leave a Reply